Nová obytná čtvrť v Uttingu vsadila na střešní panely PREFA

24. 9. 2024

Střešní systémy PREFA se stávají nedílnou součástí mnohých architektonicky zajímavých staveb. A to nejenom v Česku, ale také v zahraničí, což dokazuje působivá lokalita u ledovcového jezera Ammer.

Utting je menší a malebnou německou obcí, která se rozprostírá na březích jezera Ammer. Právě zde vznikl v obytné čtvrti Schmucker bytový koncept velkého charakteru. Společně s obecní dotací zde bylo na poměrně velké ploše 13 000 m2 postaveno celkem šest bloků s 25 domy a 88 bytovými jednotkami. Designový a praktický skvost, jenž našel dokonalé souznění mezi interiéry a exteriéry.

Hlavní architekt Gerold Heugenhauser

Tohoto pomyslného veledíla pomýšlejícího i na ty nejmenší detaily se chopil architekt Gerold Heugenhauser. Jeho pravou rukou byla projektová manažerka Patricia Ezcurra z architektonického studia WWA Architekten. Právě toto studio vyhrálo v roce 2017 soutěž a od té doby proběhlo už pět úspěšných etap výstavby.

Nová bytová čtvrť Schmucker má zcela jiné pojetí, než na jaké jsme zvyklí v podobných zástavbách. Bude to bezpochyby samotným situováním, tedy prostředím u jezera, nápaditostí a v neposlední řadě použitými materiály. Sofistikovanost se zde pojí s dokonalým sjednocením komerčních a obytných prostor. Cenově dostupné bydlení, kde bylo pomýšleno nejenom na stavby, ale také na vše kolem.

Hliníková střecha PREFA v hlavní roli

Ekologicky šetrné provedení, přesně tak lze označit jednotlivé domy v rámci tohoto architektonického projektu. Spojení vizuálně zajímavé dřevěné konstrukce s praktickými železobetonovými prvky a hliníkovou střechou PREFA – se zárukou 40 let na stálobarevnost i na jakost materiálu – je doslova úchvatné. Střešní panely R.16 v barvě P.10 tmavě šedé naleznete na všech objektech, což vyvolává zajímavý dojem celistvosti.

Střechou to samozřejmě nekončí. Výrobce PREFA byl do projektu zahrnut i díky pestré nabídce příslušenství. Ať už jde o odvodňovací prvky, lemování komínů, oplechování atik a dalších klempířských prvků. Provázání s ostatními stavebními materiály je jednoduše dokonalé a nelze mu cokoliv vytknout. Tzv. tón v tónu – jednoplášťová střecha a samotné urbanistické hledisko jsou toho jasným důkazem.

Bytové sekce s přemírou zeleně

Dřevěné konstrukce a střešní systémy PREFA jsou nepřehlédnutelnými součástmi staveb. Tento architektonicky unikátní recept je kromě jiného propojen se zelení kolem. Osázené zahrady, krásné výhledy a spousta volného prostranství. Auta zde nehledejte, protože parkování je zajištěno v podzemních garážích. Nic tedy nenarušuje celkovou myšlenku unikátní obytné čtvrti v Uttingu, jejíž nedílnou součástí jsou také společenské prostory.

Rozptýlená zástavba s kladným přístupem k ekologii je promyšlená a unikátní v každém detailu. Nutno podotknout, že i PREFA na tom má svoji zásluhu. Není se tedy čemu divit, že je důležitou součástí návrhů významných architektonických studií.

O projektu

Země: Německo
Objekt, místo: bytový komplex, Utting
Typ stavby: novostavba
Architekti: WWA Architekten     
Realizace: Dachdeckerei Urban
Typ střechy: střešní panel R.16
Barva střechy: P.10 tmavě šedá

PREFA Aluminiumprodukte, s.r.o., foto: Croce & WIR

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email