BauderPIR FA jako tepelná izolace PIR ve střechách pod fotovoltaickými systémy

23. 9. 2024

Tepelné izolace na střechách pod fotovoltaickými systémy – porovnání PIR-izolací s deskami z minerálních vláken. Obecně skladby střech s tepelnou izolací z minerálních vláken mají dobré akustické parametry, ale nedosahují takových tepelně technických vlastností jako PIR-izolace. Z tohoto důvodu narůstá mocnost skladby střechy a zatížení konstrukcí.

Pro osazení fotovoltaických panelů na střechách je důležitá pevnost a tuhost tepelné izolace, aby nedocházelo k přetěžování a sesedání tepelné izolace, a tím riziku vzniku kaluží na povrchu hydroizolace či riziku porušení hydroizolace střihem od těchto konstrukcí. Izolace z minerálních vláken mají standardně pevnost v tlaku 70 kPa, na trhu se objevují i desky s pevnostmi 90 či 100 kPa. Kde je aktuálně maximum u izolací z minerálních vláken, tam izolace z tuhých pěn začínají. Například desky BauderPIR FA mají pevnost v tlaku ≥ 120 kPa.

Z pohledu na požární bezpečnost staveb se ale v rámci návrhů a realizací doporučují na střechách s fotovoltaickými systémy nehořlavé izolační materiály, aby se v případě požáru snížilo riziko šíření plamene po povrchu střechy.

S cílem ověřit, zda tento přístup vede k vyšší úrovni bezpečnosti, zadalo Sdružení evropských asociací výrobců polyuretanové tuhé pěny – PU Europe srovnávací požární zkoušky. V rámci testu se sestavily dva vzorky střešních konstrukcí, skládající se z hydroizolace, tepelné izolace a parozábrany instalované na nosném trapézových plechu, na nichž byly instalovány FVE-panely. Střešní konstrukce byly identické s výjimkou tepelné izolace. Jeden ze zkušebních vzorků byl izolován tuhými PIR-deskami o tl. 140 mm, druhý deskami z minerálních vláken o tl. 260 mm tak, aby měly konstrukce shodný součinitel prostupu tepla. Skladby byly podrobeny požární zkoušce s vnějším zdrojem zapálení pomocí PB-hořáku.

A jaký byl výsledek?

Zkoušky ukázaly, že model izolovaný tuhými PIR-deskami s třídou reakce na oheň „E“ se z pohledu šíření požáru po ploše střechy a prohoření zachoval přinejmenším stejně dobře jako model izolovaný nehořlavými deskami z minerálních vláken s třídou reakce na oheň ve třídě „A“.

Navíc u vzorku s PIR-deskami oproti vzorku s minerální vatou nedošlo k poškození PE-parozábrany vlivem tepla. Podrobnější informace o provedené porovnávací zkoušce se můžete dočíst v článku na webu: www.bauder.cz. Ze zkoušky byl proveden záznam, který můžete shlédnout v tomto videu:

Komerční sdělení BAUDER, s.r.o.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email