Střechy-Fasády-Izolace 1/2022: Představujeme novinky a osobnosti řemesel

3. 1. 2022

První letošní vydání časopisu Střechy-Fasády-Izolace se drží tradice a avizuje konání předního oborového veletrhu Střechy Praha, který se tentokrát bude konat v novém termínu od 3. do 5. března 2022. V lednovém čísle samozřejmě opět najdete i řadu dalších inspirativních článků, rozhovorů i reportáží.

Vybíráme z aktuálního vydání:

CECHY

Připomínáme si velkou osobnost, prvního cechmistra Cechu klempířů, tesařů a pokrývačů ČR, pana Zdeňka Švarce, který nás opustil v listopadu loňského roku. Jeho jméno se objevuje také v rozhovoru s Martinem Maršíkem, který popisuje popisuje mimo jiné předávání otěží ve firmě FAS Maniny a hodnotí 30 let jejího fungování.

Mistrovská zkouška měla být uvedena v život už od ledna letošního roku. Avšak i když ji minulá vláda v létě schválila, k dalšímu potřebnému kroku – ke schválení Senátem – už nedošlo. Přesto dotčené úřady nezahálejí a pracují na uvedení mistrovské zkoušky do života.

IZOLACE

Asociace výrobců minerální izolace se zabývala velkým srovnáním izolantů. Porovnávány byly tepelněizolační vlastnosti, prodyšnost, protipožární a mechanické vlastnosti. Opomenuto nebylo ani pohlcování hluku a cena těchto materiálů.

OSOBNOST

Mistr pokrývač Richard Mlýnek, který stál také u zrodu našeho časopisu, oslavil loni krásné životní jubileum. Nemohli jsme to opomenout už i proto, že také jeho život v důchodovém období je velmi bohatý a pozoruhodný.

PŘEDSTAVUJEME

Novinkami, které určitě potěší všechny odborníky, jsou dvě zbrusu nové knihy, a to Poruchy plochých střech – Fóliové hydroizolace a Poruchy plochých střech – Asfaltové hydroizolace z pera uznávaného odborníka Ing. Marka Novotného, Ph.D.

REALIZACE

Olomoucká radnice se pyšní novým kabátem

a jeho rekonstrukce nebyla vůbec jednoduchá. I proto se může pochlubit nejen nominací v soutěži Stavba roku 2021, ale zejména cenou jednoho z hlavních partnerů. Realizátorem rekonstrukce byla vsetínská firma H&B delta.

REPORTÁŽ

Loňské řádění ničivého tornáda na jižní Moravě vyvolalo obrovskou vlnu empatie a snahu pomoci. Do této iniciativy se zapojili také žáci Střední školy stavebních řemesel Brno-Bosonohy, kteří pod odborným dohledem svých mistrů pomáhali v Mikulčicích.

SERIÁLY

V seriálu Unikátní střechy kolegy Tomáše Svobody přinášíme pohled na gotický dóm svatého Štěpána ve Vídni, na kterém lze nalézt zajímavou českou stopu. Ing. Antonín Parys se v seriálu Vesnické kostely tentokrát podíval odborným okem na dřevěný hřbitovní kostel Panny Marie v Broumově.


Aktuální číslo i další vydání časopisu Střechy-Fasády-Izolace si můžete objednat formou předplatného nebo v online verzi na Floowie.cz, kde najdete také archiv časopisu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email